Funktion: Odla grönsaker att äta! Tema: Engelska 1800-tals köksträdgårdar som tänjer på gränserna till vad som är möjligt! Funktionellt in i minsta detalj!
Tankar om rummet: Köksträdgården ligger längst ner i trädgården och den omges av murar. Mitt på ytan har vi byggt 9 st upphöjda bäddar för odling. De första två raderna med bäddar lutar något åt söder för att öka ljus- och värmeupptaget. Köksträdgården avslutas av vårt egenhändigt byggda växthus med utsikt både in i trädgården och ut över de omgivande fälten.
Inspiration: I en visningsträdgård i engelska Cornwall såg jag lutande bäddar för första gången och de var placerade i den gamla köksträdgården från 1800-talet. Odla grönsaker hade man slutat göra för länge sedan men eftersom de lutande bäddarna skapade så bra mikroklimat kunde man ha alla möjliga exotiska växter i dem. Har bara väntat på en chans att få prova dem!
Över den lilla trappan ner till Köksträdgården håller en päronbåge på att växa till sig…
Utmed murarna har vi börjat spaljéra olika fruktträd i upphöjda bäddar.
Vårt planteringsbord.
De spaljérade äppelträden i den västra bädden har sällskap av silverax, stjärnflockor och jättedaggkåpa.
Köksträdgården
Annonser
Tjusigt. Ska själv mura ett par bäddar. Vilken storlek har ni gjort dem i? Är det något som jag bör tänka på?
/ Sylvia
Storleken på köksbäddarna är ungefär 2 X 2 meter. Detta gör dem lätthanterliga eftersom man når överallt och man får gott om plats för odlingarna. Vi gjorde medvetet en bred murad kant för att det ska bli bekvämt att sitta/sätta knäna på. Kolla in inlägget ”Vår köksträdgård” för lite info om det kommande odlingsåret!
/Rebecca och Staffan
Fantastiskt inspirerande trädgårdsbilder! Jag har sparat ner er sida bland mina favoriter och njuter varje gång jag besöker sidan! Jag har själv tänkt bygga upphöjda odlingsbäddar av mursten (strl 39 cm x 13,5 cm x 20 cm), fast ett par eller tre på höjden för bekväm arbets-/skördehöjd. Har ni skyddat insidan mot fukt med något, eller behöver inte betong och sten skyddas?
Med vänlig hälsning, Pernilla
Hej Pernilla!
Det är alltid roligt att höra att det vi gör inspirerar! Vad gäller odlingsbäddarna har vi inget skydd på insidan alls, fukten kan passera igenom betongen helt fritt. Sprickor brukar kunna dyka upp, men det beror nästan alltid på sättningar i marken.
Mura på!
/R&S
Tack för snabbt svar! En fråga till kring detta. Jag har tänkt stapla murstenarna på varandra utan förankring. Två till tre på höjden tänkte jag vore latom.Eftersom de väger 22 kg styck tänkte jag att de skulle hållas på plats av sin egen tyngd, men jord kanske kan trycka ut stenarna ändå. Vad tror du ? Tycker du att jag borde lägga lite murbruk emellan murstenarna för säkerhets skull?
// Pernilla
Vår erfarenhet är att stenarna har en tendens att röra sig om man inte använder murbruk, trots att de är såpass tunga. Vårt tips är alltså att du murar ihop stenarna.
/R&S
Tack!
Ska bli 🙂
// Pernilla
Annars kan du limma ihop stenarna med sättlim. Då ser det ut som att de endast är travade om du vill ha det utseendet. Det blir även enklare att ta isär och flytta om du någonsin skulle vilja det. Lämpligt lim hittar du i en välsorterad bygghandel.
/ Jörgen
Tack, det är precis det jag gjorde i somras! Limmade fast stenarna, men murade på insidan för ytterligare hållbarhet! Hoppas de nu står i all evighet 🙂
En fantastisk sida, har sparat den på Mina favoriter. Vilken inspirationssida 🙂
Hej!
Jag vill bygga bäddar men vet inte vart kan man köpa brädor?!
Oj, brädor kan du köpa lite varstans, XL-Bygg, Byggmax, byggåtervinning. Kolla på nätet vad som finns i din närhet!
Lycka till!
/R
Håller på med ett terassprojekt som har vissa likheter med ditt. Murade lecablock. I alla instuktioner skall man dränera bort vattnet i sulan till stödmuren för att undvika tjälskjutning etc. Jag vill ta vara på vattnet och lägga en extra dränering högre upp och låta dräneringsdslangen gå igenom muren för att ta hand om ytvattnet. Har du några synpunkter på detta?
Mvh Hubert Lilleskog
Hej Hubert!
Vi vågar oss tyvärr inte på några tips till dig… Dränering kan ju vara rätt lurigt. Det är nog bättre att du hör med någon i grävar- och entreprenadbranschen. Lycka till!
/Staffan & Rebecca
Hej Staffan & Rebecca .tack för ert snabba svar.
Jag uttryckte mig kanske inte klart nog
Dräneringen är gjord enligt konstens alla regler men dräneringen löser ett problem och skapar ett nytt. Det naturliga vattenflödet i slänten skärs av av muren oc dräneringen. Funderar på att också lägga en ytlig dränering för att fånga upp och använda ytvattnet. vad tror ni om det. Skall försöka skicka lite bilder vid tillfälle.
Mvh Hubert
Hej igen Hubert!
Vi får återigen be dig vända dig till någon med bättre kompetens, för kan inte ge dig några vettiga svar eller tankar.
Våra egna murar har vi byggt utan både sula och dränering, så vi har ingen erfarenhet alls på området.
/Staffan & Rebecca
Hej, tack för all information och inspirerande bilder. Jag undrar hur ni förberett grusgångarna? Har ni täckväv under eller förberett på annat sätt?
Hej!
Vi har gjort lite olika beroende på hur marken varit från början. Där jorden varit full av rotogräs har vi lagt markduk men på de flesta ställen har vi bara grävt ut, ca 15-20 cm. Därefter har ett grövre krossmaterial lagts på och överst har vi lagt ett tunt lager av ”fingrus”.
/Rebecca
Hej! Vilken fantastisk köksträdgård ni har. Otroligt inspirerande. Jag undrar hur breda gångarna är mellan bäddarna? Både måtten på de smala och de breda är jag intresserad av. Mvh Matilda
Tack!! De breda gångarna är mellan 80cm och 1m och de smala är ca 50cm breda. Eftersom kanterna på våra bäddar inte är så höga går det faktiskt att köra med skottkärran även på de smalaste gångarna…
/Rebecca