Trädgårdshistorik

Mute planritninghelafärgmtextPlanskiss över trädgården.

Mute axionometrimtextTerrassträdgårdsdelen i axionometri.

Trädgården är belägen ungefär 1,5 mil inåt land från Varberg i Halland.

På våren 2004 började vi att hyra huset som står i trädgården.

Medan vi fortfarande hyrde huset försökte vi ordna till de befintliga rabatterna något, men de var nästan täckta av rotogräs (Vi grävde senare upp allting och tog bort alla ogräsrötter för hand). Här har vi börjat frilägga buxbomen och klippa till den.

Vintern 2007/2008 köpte vi huset och var nu lyckliga ägare till både hus och trädgård!

Sommaren 2008 började vi att anlägga trädgården.

Läge: fuktig södersluttning skyddad av en ekbevuxen ås åt nord och nordväst.

Omgivande trakt: Består av blandskog, främst lövträd, i ett kuperat och omväxlande jordbrukslandskap. Här finns mycket ek, bok, fågelbär och hassel. På marken ses bla. vitsippor, backsippor, vildtulpan och en hel del förvildade påskliljor.

Bild från den så kallade påskhagen, ett vackert utflyktsmål en liten bit från oss.

Vad fanns från början? Ett gigantiskt bigarråträd och en jättestor buxbom, några yviga buskage med skogsolvon, doftschersmin och syrener upp mot vägen och massor av aklejor, trädgårdsnattviol och scillor. Här finns också en gammal äppelträdgård med en matta av ljuvliga snöklockor under de knotiga gamla aplarna.

En stor, yvig, buxbom, halvt dold i ett buskage.

Skogsolvon, Viburnum opulus `Roseum´ bildar rejäla buskar med en fantastisk blomning som går från lime till vitt under några veckor.

Hur såg det ut? Hela trädgården bestod av en slänt ner mot en åker och hade under åtskilliga år använts som ”soptipp”. Här kunde man hitta allt möjligt; glas och flaskor, taggtråd, burkar, träskor, tv-antenner, plastleksaker, m.m, m.m.. Ovanpå allt detta växte hallon- och slysnår, skogskaprifol och några björkar, sälgar, aspar och askar. Och sten givetvis, massor med sten, från åkern och tydligen också från att man tidigare sprängde sten till ladugårdar här.

Första murstenarna lagda! Tur att man i det här läget inte riktigt fattade hur mycket murande det skulle bli..

Vad gjorde vi? Vi insåg ganska snart att vi inte kunde få ordning på ”tippen” själva, utan tog kontakt med en grävmaskinist som gjorde ett fantastiskt jobb. Allt gick jättebra och plötsligt stod vi där bakom huset med sex stycken terrasser nedanför oss och ingenting annat. Sedan dess har vi gjort allt jobb i trädgården för hand.

Mycket murande har det blivit!

En del stenar var för stora att flytta på och fick därför helt enkelt inlemmas i muren!

Stolt! Nästan ända uppe!

Och så skall det putsas!

Hur har vi tänkt? Att göra en trädgård i en sluttning ger ganska speciella förutsättningar så vi började givetvis snegla åt Italien, där man gjort trädgårdar i sluttningar i århundraden.

Villa Gamberaia skymtar uppe på sluttningen

Terrasserandet är förstås arbetsamt och kräver en hel del förarbete, men när det väl är gjort finns nästan bara fördelar. Man kan ta in utsikten (förutsatt att den är fin förstås..) som ett element i trädgården och låta den bilda fond åt de olika rummen. Rummen i sig blir också väldigt tydligt avgränsade, vilket ibland kan göra formgivningen lite lättare, och de bildar fantastiska mikroklimat! Vår trädgård känns nästan aldrig kvalmig eller instängd, där finns alltid en liten bris (och ja, ibland blåser det massor..) som blåser bort knott och mygg.

Murarhjälp på Frukt- och bärterrassen

Så man kan säga att vi har använt en ”italiensk” ram på den delen av trädgården som ligger nedanför huset, men i de olika trädgårdsrummen finns också andra teman.

Rebecca fyller upp grus i gångarna på kryddterrassen.

Men det finns en del av trädgården till! Går man in under det stora bigarråträdets krona och bort mot äppelträdgården är tanken att trädgården helt skall byta karaktär. Här skall det bli gräsgångar, små träd och buskar och markskikt av lökar och marktäckande perenner. Helt enkelt frodigt, grönt och vandrande skugga, något man verkligen kan längta efter en solig arbetsdag i köksträdgården! Om du vill veta hur trädgården ser ut idag kan du kika in i våra åtta olika trädgårdsrum genom att klicka på dem i sidhuvudet.

4 tankar på “Trädgårdshistorik

  1. Men alltså! Jag är helt tagen! Jag har ju förstås fattat på dig Staffan att ni jobbat mycket med er trädgård – men att det var så här storskaligt hade jag ingen aning om. Ni är ju för begåvade!

  2. Pingback: Before & After: Rebecca & Staffan’s Terraced Garden —studio 'g' garden design and landscape inspiration and ideas Studio G, Garden Design & Landscape Inspiration

  3. Pingback: How to Design a Garden – Before & After: Rebecca & Staffan’s Terraced Garden

  4. Pingback: Before & After: Rebecca & Staffan’s Terraced Garden | Pith + Vigor

Lämna en kommentar