Dela lökar och annat vårpyssel

Vad härligt att kunna ha med sig en påskbukett med påskliljor och forsythiagrenar från sin egen trädgård när man går på påskkalas! För en gång skull sammanfaller påsken med påskliljeblomningen. Men vart tog våren vägen? Frostnätter och blötsnö och en temperatur som knappt klättrar över 5 grader på dagarna! April är verkligen en lurig månad och den får mig varje år att vrida mina händer i oro över trädgården.

Aprikosknoppar på gång. När det rosa höljet lossar finns det ingenting som skyddar den vita lilla blomman!

Persiko- och aprikosträdet fattar inte heller våra konstiga vårar och håller långsamt på att slå ut sina frostkänsliga blommor! Och om blommorna fryser bort blir det ingen frukt alls i år! Så varje natt har vi fått bädda in träden i fiberduk och varje morgon har vi fått ta bort den för att hindra att knopparna slår ut under dess skyddande täcke. Vilket pyssel!

Ett vitt löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis `Alba´.

Löjtnantshjärtana har också kommit lite för långt med sina spänstiga, vattenfyllda skott och har också behövt skydd om nätterna. Tyvärr var vi lite försent ute och en del skott har fryst bort, men de brukar återhämta sig om än med en viss fördröjning. Enklaste sättet att skydda dem är att sätta en pinne i jorden bredvid plantan och hänga över en liten bit fiberduk som ett tält. Lägg någonting på duken vid marken så att den inte blåser upp.

Den lilaaktiga plantan till höger är ett vanligt rosa löjtanantshjärta, Dicentra spectabilis.

Det är verkligen inte superroligt att ge sig ut i trädgården i detta väder, men det är bara att gräva fram långkalsongerna och/eller mössan och regnkläderna och ge sig ut ändå. Här finns massor att göra!

Har du snöklockor eller snödroppar som behöver flyttas på eller delas är det rätt tid att göra det nu medan de är gröna. Om några veckor kommer de knappt att synas alls och blir då svåra att hitta. Dessa lökar tål inte heller att torka ut och är därför väldigt svåra att köpa i trädgårdsbutikerna på hösten. Bästa sättet är helt enkelt att be en vän om en klump med lökar medan de fortfarande är gröna eller att beställa från en plantskola på nätet som skickar dem ”fuktigt” och i full grönska.

Vi har några klumpar med snödroppar i gräsmattan som vi vill flytta till de nya planteringarna i Körsbärsträdgården. För även om lökarna fortsätter att blomma snällt år från år så sprider de sig dåligt i gräsmattan. Konkurrensen från grässtråna är väl alltför hård. Vill man alltså ha en lökmatta bör man sätta dem i en rufsigare ängsmiljö eller plantering med marktäckande perenner.

Här hos oss hamnar de under körsbär, magnolior, azaleor, pieris och olvon tillsammans med marktäckande perenner. Jag sprider ut klumpen med lökar för att ge dem mer plats. Det ser inte mycket ut för världen just nu, men det är en trädgårdsmästares välsignelse att alltid längta efter framtiden. Jag hör mig själv tänka medan jag stirrar på planteringen; ”Tänk nästa år…” /R

Annonser

One thought on “Dela lökar och annat vårpyssel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s