Planera årets odlingar

Något av det bästa med köksträdgårdar är att de måste planeras om varje säsong. Till skillnad från resten av trädgården där man ofta har ett tidsperspektiv på många år måste man i köksträdgården göra nytt varje år. Här kan man verkligen prova alla möjliga tokiga ideér, fungerar det inte spelar det ju ändå ingen roll, nästa år börjar du på ny kula igen!

För att kunna göra denna årliga planering på ett roligt och smidigt sätt är det som sagt viktigt att själva köksträdgården är ordentligt anlagd (se inlägget ” Att planera en köksträdgård”). Beroende på hur stora dina odlingar är kan det även vara smart att underlätta årsplaneringen och förarbetet. Samma gamla regel igen; lägger man ner lite mer arbete vid anläggning och planering kan man ordna det så att man nästan bara behöver ägna sig åt det roliga jobbet sedan!

När julen är över och den för mig ”trista” vintern tar vid börjar det bli dags att ta fram ritningarna på köksträdgårdsbäddarna. Ett roligt trädgårdsarbete mitt i vintern! Man märker nu ganska snabbt att det har sina fördelar att ge sina odlingsbäddar tydliga former, planerandet blir så mycket enklare.. Vid dessa tillfällen brukar det på bordet framför mig finnas en anteckningsbok med förra årets odlingar noterade i, odlingskataloger, skiss på årets odlingar (där man kan fylla i, sudda ut, kladda över..), pennor, sudd. Jag har också hämtat de fröpåsar som blev kvar från förra året och en låda att sortera dem i.

De gamla fröpåsarna brukar jag sedan gå igenom, jag kollar datum, om det är tillräckligt många frön kvar osv. Alldeles för gamla frön slängs och ibland upptäcker jag att i vårens förvirring har sparat även tomma påsar som också slängs. De påsar som är ok försöker jag sedan dela upp i ”direktsådder” och ”förodling”. Då behöver jag inte rota igenom alla påsar när det väl blir dags att börja så. Nu vet man vad man har. Då är det dags att börja fundera på vad man vill ha mer!

En härlig squashblomma! Squash tillhör gurkfamiljen, Cucurbitaceae.

Var odla vad? Nu kommer vi till det lite trixiga med odling. För att få så lyckat resultat som möjligt är det nämligen väldigt viktigt att tänka på växelbruk när man planerar. Växelbruk går i princip ut på att man försöker undvika att odla samma växt på samma plats år efter år, främst för att slippa jordtrötthet, ohyra och sjukdomar. En del växter bör ha ett uppehåll på ett år, andra på två år och några bör ha upptill 5-6 år mellan odlingarna!

Dill och persilja tillhör den flockblommiga familen, Apiaceae.

Det betyder att om man odlat morot i en bädd bör man inte odla morot där nästa år, och du bör heller inte odla någon annan medlem i den växtfamiljen! Dvs. ingen i den flockblomiga familjen (grödor vars blommor ser ut som dill) som t.ex, persilja, dill, palsternacka och fänkål bör växa där nästa år. Att skriva upp vad man odlar och var är jätteviktigt! Man behöver inte lära sig alla familjerna utantill (fast tro mig, du kommer kunna dem ändå efter några år..), de står i välsorterade frökataloger och det står också hur långa uppehåll de olika grödorna behöver, men skriv upp!

Solrosor kan vara ett tjusigt tillskott till köksträdgården. Även om de inte doftar så lockar de till sig många pollinerande insekter! Solrosor tillhör som så många andra blommor den korgblommiga familjen Asteraceae. 

Ser man till att hålla koll på växelbruk, att grödorna har jämn tillgång på vatten och att de har fått en ordentlig grundgödsling så har man redan undvikit de tråkigaste problemen med odling. Men det finns faktiskt en sak till man kan tänka på när man planerar. Det är samodling. Kanske tänker man nu att man i växelbrukets anda skall sätta morötterna för sig, kålen för sig osv., men givetvis fungerar det inte så. Om det är någonting som naturen avskyr så är det monokulturer, dvs där bara en sorts växt växer. Hittar en artspecifik skadeinsekt dit är det ju bara att knapra sig igenom hela beståndet!

Tagetes doftar starkt, lockar till sig pollinerande insekter och är vacker och kryddig i sallader! Inget köksland borde vara utan dem! Familj: Asteraceae. 

Här kommer samodlingen in. Planterar du vissa växter tillsammans förvillar du skadeinsekterna och kan till och med lura bort dem! Framförallt är det starka dofter som förvirrar. Jag brukar odla lök och morot ihop för att undvika lök- respektive morotsflugan och kan säga att jag inte haft problem med vare sig det ena eller andra någonsin. Ett annat knep är förstås att odla kryddväxter eller blommor mellan raderna, blir både vackert och effektivt!

En del insekter är mer än välkomna i köksträdgården! 

Naturligtvis kan du inte förebygga alla problem och vissa insekter eller svampsjukdommar rår du inte på hur mycket du än växelbrukar eller samodlar, men du kan radikalt minska en massa onödiga problem som faktiskt går att förebygga. Detta gör att man har mycket mer ork och tid att ta tag de bekymmer som kommer ändå!

Oj, oj, det finns så mycket att säga om detta intressanta ämne att jag bestämmer mig för att förlänga köksträdgårdstemat en vecka till! Staffan vill skriva om våra planer på köksträdgårdsbevattning och jag har ju inte hunnit med att berätta om våra odlingar för i år! Så fortsättning följer!! /R

Lämna en kommentar