Steg 3. Planera din trädgård

Trädgårdsrummen med sina funktioner är på plats och rummen har fått en karaktär utifrån ett tema. Hur går man vidare? Efter allt bläddrande i tjusig trädgårdslitteratur och förhoppningsvis även en del trädgårdsbesök är det dags att ge sig ut i sin egen täppa! Ta med tomtritningen, penna och papper att kladda på, måttband, snören, några käppar och kanske även en stol. Försök sedan att gå från trädgårdsrum till trädgårdsrum och prova ut dem ordentligt! Dessa frågor behöver nämligen ett svar:

Var skall man sitta? Var skall man gå? Hur vill man att rummet skall vara avgränsat från resten av trädgården?

Den blivande pergolan 2009. Två stolar på plats för att pejla in sittplatser. Dessa flyttades hit och dit innan vi tillslut bestämde oss.. 

Om vi börjar med sittplatsfrågan. Det enklaste är faktiskt att ta fram en stol och prova! Fundera över hur många som skall få plats att sitta, skall det finnas ett bord och tänk på att man i så fall också måste kunna dra ut sin stol och kunna gå bekvämt (utan att ramla ner i en rabatt..) runt både bord och stolar.

Här är den perfekta platsen för en liten bänk för två! Muren i ryggen och utsikt över ros- och perennrabatten. Rosterrassen 2009. 

När man sitter ner vad ser man? Vad vill man se? Kanske är det något i siktlinjen som man vill dölja eller något som man vill framhäva? Här kommer käpparna väl till pass, prova att resa upp en käpp i siktlinjen och mät upp vad olika höjder och bredder på eventuella träd/buskar/planteringar skulle göra.

Utsikten från bänken på föregående bild fast från i år. Eftersom hela trädgårdsrummet lutar en aning neråt åkern så gör det inget att staket och växtlighet är ganska högt. Dessutom gör armeringsstaketets transparens att det inte känns så instängt, trots höjden.. 

Under hela säsongen 2009 flyttades grillarna runt i trädgårdsköket för att få en bra slutgiltig placering.. Bra blev det till slut! 

Gången på rosenterrassen svänger runt rabatten och en palmlilja.. 

Gångar/stigar? Som jag varit inne på i ett tidigare inlägg, Trädgårdens former, så är det som sagt viktigt att en gång har ett mål, att den faktiskt leder någonstans. Sedan är det egentligen bara det enkla faktum hur fort och effektivt man behöver nå sitt mål som avgör gångens utseende. Och jag upprepar återigen; en gång svänger inte utan en anledning och vill man ändå att den skall svänga så får man skapa en anledning i form av en buske/träd eller kanske en sten..

I köksträdgården är det de liksidiga bäddarna och murarna runt om som bestämmer var gångarna skall gå. Här är det viktigt att man snabbt och lätt kan ta sig dit man vill så att köksodlingen blir så lättskött som möjligt. Inga slingrande gångar här inte! 

Hur avgränsar man ett rum? Här finns definitivt inga färdiga svar. Ibland kan det räcka med att man slutar att klippa gräset i en viss form och vips så har man skapat ett rum! Det behöver alltså inte alltid vara höga murar eller häckar för att man skall känna att man kliver in i ett annat trädgårdsrum!

Vår äppelträdgård avgränsas bara från körsbärsträdgården av en upphöjd naturtensmur som förtydligar att äppelträdgården ligger något högre. Under säsongen låter vi också gräset, örterna och lökväxterna växa lite mer rufsigt än det ”vanligt” klippta gräset nedanför i körsbärsträdgården. En nog så tydlig avgränsning!

Men fram med käpparna igen och testa olika höjder och bredder genom att mäta med måttbandet på dem. Prova också att sätta upp snören mellan dem för att känna lite på var en eventuell avgränsning skulle passa. Hur privat skall rummet kännas? Vill du att det skall vara helt insynskyddat eller vill du ha en mer transparent ”vägg”? Kanske är det bara från något håll man vill ha insynskydd och från ett annat vill man ha utsikt..

Körsbärsträdgården. När gångarna väl kommit på plats kan vi nu på allvar ta tag i planteringarnas innehåll.. 

Vad blir det för ytor kvar när sittplatser, gångytor och ”väggar” är på plats? Det är på dessa ytor som eventuella planteringar och annat kan vara. Tänk igenom rummets tema igen och hur det skulle kunna passa in! Återigen, fram med snören och käppar och sätt upp dessa så att du kan bilda dig en uppfattning om hur formerna skulle kunna se ut. Man kan säga att man ”ritar” sin trädgård på plats, direkt på marken! Även om det är lite omständigt så försök se till att prova flera olika ideér, flytta runt käppar och snören tills du är helt nöjd. Det är verkligen en häftig känsla när trädgårdsrummet långsamt tar form!!

Rosenterrassen i våras, rabatten utvidgas för att förtydliga formen. Läs mer om rabattformer, även det i inlägget ”Trädgårdens former”! 

En viktig sak att tänka på är att se till att ta i ordentligt storleksmässigt! Av någon anledning blir trädgårdsytorna lätt för små. Man glömmer att formen på en rabatt kommer att ”luddas” till rejält när växterna är på plats och häver sig ur dess form. Skall man kunna uppfatta formen måste den alltså vara tydlig och tillräckligt stor!!

 Gör en liten inventering också medan du planerar! Vad finns redan på plats som du vill spara och använda i dina trädgårdsrum? Skall något tas bort helt? Kan man kanske fixa till träd/buskar med lite beskärning och få dem att passa in i din planering? Mycket att göra alltså och den perfekta tiden att göra det är nu! Så på med mössa och vantar och ut i trädgården och planera!! /R

1 tanke på “Steg 3. Planera din trädgård

  1. Så trevligt är det att läsa den fina bloggen. Med spänd förväntan sätter jag på min dator varje kväll och hoppas att det kommit något nytt från Trädgård med utsikt. Och si, nu hade det gjort det.
    Tusen tack!!!!!!!!!!!!!

Lämna en kommentar